Entrevista sobre pedagogia de l’idioma amb…

Entrevistat: MARCEL, ESPAI DE L’ESTUDI

Entrevistadora: Winter Language School  dins el projecte d’entrevistes a centres pedagògics del barri de Gràcia

 

1.-Creus que és important que s’estudiïn idiomes des de la infància? Per què?

 

És molt important començar l’aprenentatge dels idiomes el més aviat possible ja que els nens petits aprenen amb molta més facilitat que els adults, i si els presentes l’aprenentatge a través del joc, aprenen sense ni tan sols adonar-se’n. Als centres escolars haurien d’aplicar aquest principi. Actualment vivim en un món on la parla d’idiomes ha esdevingut imprescindible per a desenvolupar-se laboralment i en molts casos, socialment. A banda, nosaltres ho tenim relativament més fàcil perquè ja som bilingües de base. És quelcom incomprensible que el nostre nivell d’anglès com a país estigui tan diferenciat en relació a altres països de la Unió Europea.

 

 

2.-Els alumnes del vostre centre estan motivats amb l’estudi de l’anglès?

 

El problema que jo detecto es deriva clarament del mètode que s’aplica als centres escolars amb l’ensenyament de l’anglès. No pots motivar-te amb un mètode basat en la repetició de continguts gramaticals que està enfocat a superar un examen i no a aprendre una llengua. Si l’alumne no entén per a què està aprenent allò que li ensenyen, si l’alumne no pot contextualitzar la llengua o posar-la en pràctica per a expressar-se, no pot sentir motivació.

 

 

3.-Quin mètode pedagògic aplica el centre perquè aprenguin l’anglès? (Immersió total, classe magistral, enfocament lúdic… ) Creus que li resulta proper a l’alumne?

 

Nosaltres no ensenyem anglès. No és la naturalesa del nostre centre. Donem eines per a que puguin superar l’examen de la selectivitat. I, efectivament, això no és ensenyar un idioma. El mètode per a aprendre ha d’estar molt més centrat en donar vocabulari als alumnes, fer que siguin competents en l’expressió escrita i oral, que aprenguin a comunicar-se. La repetició aïllada de la gramàtica només condueix al fracàs. Els professors a les escoles haurien de ser nadius i evidentment, les classes només haurien de ser en la llengua que s’està aprenent. Actualment, el sistema coixeja tant que per a sortir de l’escola amb un nivell desitjable d’anglès has de complementar tota l’escolaritat amb una acadèmia d’idiomes, definitivament.

 

 

4.-Està demostrat que la vessant pràctica de l’idioma és imprescindible per a aprendre’l. Creus que dins l’àmbit familiar està bé donar-li un espai a la parla de l’anglès? De quina manera?

 

A casa meva amb els meus fills hem optat per a veure pel·lícules i sèries en anglès. Fem un procés gradual: a l’inici, abandonem el doblatge i li posem subtítols en català. Després, els subtítols els posem en anglès i finalment, a vegades podem veure una película en VO i sense l’ajuda del text. Per a mi com a pare és molt important que aprenguin idiomes i m’hi comprometo.

 

 

5.-Els resultats de la selectivitat denoten un nivell baix d’anglès. A què creus que es deu aquesta pessimista estadística?

 

És irònic perquè el disseny curricular d’anglès a Espanya està enfocat als continguts que es demanen a la sel·lectivitat, a superar l’examen. El problema és que jo em trobo aquí que realment no els preparen per a superar el tipus d’examen de selectivitat. Es passen l’escolaritat omplint caselles a l’estil «do/ don’t is/isn’t» i després a l’examen han de superar un writing i un listening i no estan gens preparats. Així que doble fracàs: si bé tenir un bon nivell de selectivitat tampoc seria un indicador per a mesurar el nivell d’anglès dels alumnes a l’estat espanyol, no s’aconsegueix ni tan sols assolir l’aparent objectiu. I no és difícil, ho fan des dels tres anys. El problema és que els hi és completament aliè, i si es fa bé els resulta a tots molt estimulant perquè a l’anglès se li pot trobar una utilitat i un ús propi de seguida.

 

 

6.-Hi ha un índex alt d’alumnes que fan reforç o ampliació extra escolar. És així al vostre centre? Creus que aquest fenomen és un símptoma de que el sistema coixeja o és degut a altres motius?

 

Sí. Va en la línia del que ja he comentat. Poca motivació degut a un mal enfocament. L’única solució actualment és la d’anar a una acadèmia.

 

 

7.-Creus que és important fer alguna estada a l’estranger per aprendre anglès? Us ho ofereix el vostre centre?

 

Sí, per a posar en context l’idioma i per a fer propis els continguts apresos. D’aquesta manera s’apropien de la llengua, la duen al terreny personal i guanyen autonomia, un concepte important tant per al desenvolupament personal com acadèmic.

 

 

8.-Creus que és important avui en dia tenir un títol oficial d’anglès (FIRST, ADVANCE…)  Com ho faries compatible amb un aprenentatge centrat en la motivació?

 

Sí que ho és. No hauria de ser incompatible amb la motivació si s’apliquen les eines adequades. Immersió total, en funció de l’edat passar per la via lúdica per a aprendre, donar autonomia perquè l’alumne aprengui per sí mateix, posar èmfasi en el vocabulari i desenvolupar les competències d’expressió escrita i oral, la gramàtica en la seva justa mida, etc. Tot això aconseguint que l’alumne s’hi vinculi personalment i que comprengui que amb l’acompanyament del professor, és ell qui aconsegueix superar els reptes proposats. En aquest cas, superar un examen oficial i obtenir un títol que demostri el seu nivell d’anglès allà on vagi.

 

 

 

 

 

 

Categories :

Categorías